Ajax-gate in zeven speltips

Addthis
alt

Ajax-gate in zeven speltips De Ajax-soap die dagelijks over ons heen rolt, had zelfs John de Mol niet kunnen verzinnen. Kijkcijfers gegarandeerd. We kijken nu eenmaal graag naar een goede crisis. De Australische spindoctor Paul Ritchie heeft over crisiscommunicatie het boek ‘Stay on Message’ geschreven. Met daarin zeven speltips. We zetten ze even op een rijtje.

De eerste tip die Ritchie geeft is: vraag altijd om hulp. Rik van den Boog heeft zich hier keurig aan gehouden door een prestigieus pr-bureau in te schakelen. Cruijff daarentegen doet de communicatie gewoon lekker zelf.
Tweede tipis: onderschat het gevaar niet. Daar ging Ajax onderuit. De deur werd op een kier gezet door Cruijff in een klankbordgroep te laten plaatsnemen. Foutje bedankt. Cruijff onderschatte helemaal niets en koos de aanval. Want daar ie ie goed in. Zijn plan was geen praatstuk, maar het ‘nieuwe beleid’, liet hij weten.
Derde tip: houd de kwaliteitscontrole in stand. Het stiekem opnemen van gesprekken en vermeende onfrisse quotes daaruit laten lekken, klinkt niet echt als een kwalitatieve zet van het beursgenoteerde Ajax. Cruijff gaat niet mee in de vuilspuiterij: ‘Wij gebruiken dit soort taal niet’.
Speltip 4: gebruik geen afleidingsmanoeuvres. Van den Boog bleef telkens maar over de poppetjes praten. De persconferentie van Coronel ging alleen maar over het zwartmaken van Cruijff. Nooit ging het inhoudelijk over het plan. Tot overmaat van ramp schakelde Ajax Yves Gijrath in. Een hobbit met nul voetbalverstand.
Ik weet niet of u mee heeft geteld, maar tot en met deze speltip staat het 3-1 voor Cruijff.
Speltip 5: geef geen valse zekerheden. Oftewel, lieg de boel niet bij elkaar. Herhaaldelijk meldden Jonk en Bergkamp dat Coronel de waarheid verdraait. Ajax kan het geen moment weerleggen.
Speltip 6 uit het boek van Ritchie: accepteer verantwoordelijkheid. Ajax kent de zeven slechtste jaren uit het bestaan. Heeft u Coronel of Van den Boog daar ooit enige verantwoordelijkheid voor horen nemen.? Cruijff neemt de verantwoordelijkheid door een plan te maken. En daar hoofdrolspelers voor aan te wijzen.
De laatste tip: blijf erbovenop zitten. Ajax reageerde een week lang niet op het door Cruijff ingediende plan. Dus sprong de nummer 14 erbovenop.
Einduitslag: 6-1 voor Cruijff. Het enige dat Cruijff dus naliet, was het inschakelen van een pr-bureau. Cruijff: “Pr-mensen zijn personen wie spelen met het uur van de waarheid van een koe die toch nooit in het midden ligt.”

door: Ruud de Lange ©Adformatie

alt
Johan Cruijff (foto: highlow.nl)

Addthis

Commentaar formulier verbergen Commentaar formulier verbergen

Smileys

:confused: :cool: :cry: :laugh: :lol: :normal: :blush: :rolleyes: :sad: :shocked: :sick: :sleeping: :smile: :surprised: :tongue: :unsure: :whistle: :wink: 

  1000 tekens over

 
 

Aanvullende informatie