Ajax is een bananenrepubliek

alt

Met stijgende verbazing heb ik de ontwikkelingen bij Ajax gevolgd. Johan Cruijff gooide afgelopen najaar weer eens de knuppel in het hoenderhok en na een fluwelen revolutie, waren bestuur en directie eindelijk eens bereid om te luisteren naar 'De Verlosser'. Maar of de manier waarop nu zoveel zoden aan de dijk zal zetten?

Lees meer: Ajax is een bananenrepubliek

Verschrikkelijke ikke

Jaren geleden schreef ik voor een toenmalig Ajax-directeur een rapport over de haperende communicatie en hoe de club dit kon verbeteren. Ik wilde deze klus voor Ajax oppakken, maar hoe had ik kunnen weten dat dit de foute instelling was? Ik had tegen de toenmalige advocaatvoorzitter moeten zeggen, dat ik voor mezelf had willen beginnen binnen Ajax, want dan had ik die functie zó gekregen. Zo gaat het namelijk helaas bij Ajax. Als je je eigen ego maar voorop stelt, dan kom je er wel!

Lees meer: Verschrikkelijke ikke

Scorebordjournalistiek

Co Adriaanse voegt regelmatig een nieuwe term aan de voetbaltaal toe. Zijn mooiste was misschien wel ‘scorebordjournalistiek’. Ruim winnen, maar volstrekt niet van betekenis voor de oefenmeester. Over Marco van Basten heeft hij ooit ‘Een goed paard is nog geen goede ruiter’ geroepen. Adriaanse kreeg nog gelijk ook.

Lees meer: Scorebordjournalistiek

De beperking van de jeugdopleiding

Johan Cruijff is al jaren buitengewoon kritisch over de jeugdopleiding van Ajax, die hij volstrekt onvoldoende vindt. Daar heeft hij gelijk in als je kijkt naar de doorstroming van spelers. Dan blijkt op een aantal posities Ajax ondermaats te presteren, omdat de opleiding daar tekort schiet. Ajax blijkt op die manier vooral op te leiden voor andere clubs uit de hoofdklasse, Jupiler League en eredivisie.

Lees meer: De beperking van de jeugdopleiding

Rien ne va plus; place your bets

Nieuwe ronde, nieuwe kansen! Daarmee is mijn statement wel gemaakt, hoewel... Een Frans-Engelse titel, een Nederlandse ondertitel. Het nieuwe voetbalseizoen is van start.

Lees meer: Rien ne va plus; place your bets

Aanvullende informatie