Verschrikkelijke ikke

Addthis

Jaren geleden schreef ik voor een toenmalig Ajax-directeur een rapport over de haperende communicatie en hoe de club dit kon verbeteren. Ik wilde deze klus voor Ajax oppakken, maar hoe had ik kunnen weten dat dit de foute instelling was? Ik had tegen de toenmalige advocaatvoorzitter moeten zeggen, dat ik voor mezelf had willen beginnen binnen Ajax, want dan had ik die functie zó gekregen. Zo gaat het namelijk helaas bij Ajax. Als je je eigen ego maar voorop stelt, dan kom je er wel!

Egocentrisme is de gemiddelde werknemer van Ajax niet vreemd. ‘Ikke, ikke, ikke en Ajax kan stikkeh’ Niet geheel toevallig draait vlakbij in Pathé Arena de film ‘Verschrikkelijke Ikke’. De titel kan zó slaan op een goed deel van de 240 medewerkers, tientallen bestuurders en leden van de ledenraad. Zo trots dat ze bij Ajax werken. Let wel, ze werken niet vóór Ajax, maar bij Ajax. Neem bijvoorbeeld directeur Jeroen Slop. Al ruim een decennium maakt hij een financieel zooitje van de club en komt afspraken niet na, maar Slop zit er nog steeds. Niet voor Ajax, want dan had hij allang zijn biezen gepakt! Of een directeur Henri van der Aat. Geen voetbalachtergrond, maar een egocentrische man, die geen kaas heeft gegeten van de (commerciële) voetbalwereld. Voorganger Maarten Fontein had Adidas en Aegon voor ongelooflijk veel sponsorgeld binnengehaald. Als Ajax af en toe in China een wedstrijdje zou spelen, dan zou Ajax 2 miljoen extra krijgen van de sponsors. Maar Aat houdt niet van Chinees. Hij hoeft niet zo nodig ‘sambal bij’; ook niet nu Ajax al minimaal 4 miljoen euro aan bonussen is misgelopen.

De grootste egotrippers zijn Uri Coronel en Rik van den Boog. Coronel gaf zijn naam aan een rapport, een degelijke visie hoe het beter moest en anders kon met Ajax. De jeugdopleiding leidt nog altijd alleen maar middenvelders op en het rapport wordt op bijna alle fronten met voeten getreden. Niet waar, zegt Uri bij Studio Sport. Dertig van de 38 aanbevelingen zijn ‘al’ uitgevoerd. Helaas niet de belangrijkste op voetbalgebied. Uri houdt niet van kritiek. Hij voelt zich in zijn ego aangetast. Johan Cruijff? Nare man, die maar wat roept. Maar Johan roept wel al decennialang hetzelfde! Hoort Uri die aanbevelingen wel? Volgens de voorzitter zorgt Johan altijd maar weer voor onrust. De grootste tegenstand komt niet uit Enschede, Rotterdam, Alkmaar of Eindhoven, vindt Uri, maar komt uit Barcelona waar Johan Cruijff orakelt. En daar heeft Uri gelijk in! Zijn grootste tegenstander huist daar waar voetbaltechnisch vernuft wél aanwezig is. Waar niet het ego prevaleert, maar de clubliefde en de lange termijnvisie! Johan`s wens om van Ajax weer een voetbalbolwerk te maken, wordt tegengewerkt door egotrippers binnen de club zelf, op alle niveau`s, door de hele club heen; op kantoor, in de directie, het bestuur en in de ledenraad. Wat hebben BN`ers als Ron Bransteder en Jack Spijkerman voor Ajax betekend, dat ze lid mochten worden?

En dan algemeen directeur Rik van den Boog. De notoire leugenaar uit de ArenA, de man zonder visie, zonder enige kennis en zonder uitstraling. De man, die zich laat leiden door maar één ding: ‘ik heb The Entertainment Group niet naar de verdoemenis geholpen en zal dat bij Ajax gaan bewijzen!’ En ondertussen loodst Rik Ajax langs de afgronden van verlies, faillissement en sportief verval. Het gaat steeds slechter met de club, gelijk The Entertainment Group die hij eerder kapot heeft gemaakt. Maar Rik blijft keurig zitten, want zijn ego is tenslotte belangrijker dan Ajax. Uri, als een voorzitter zonder gezag, zonder kloten en zonder zelfreinigend vermogen, laat zijn driekoppige directie aanmodderen. Zoals de directie Martin Jol laat aanmodderen. Zoals de directie 240 mensen bij Ajax laat werken, waarvan het merendeel niet vóór Ajax werkt, maar bij Ajax. Clubliefde kennen zij veelal niet, maar zelfbevlekking wel.

Ronald Koeman kan je niet betrappen op veel slimheid, maar ooit zei hij ‘niemand is belangrijker dan de club’ en hij stuurde Mido weg. Slim! Tegenwoordig wordt het egocentrisme ingegeven door incompetente bestuurders, directieleden en managers. Op ieder niveau, door de hele club heen, is het ‘ikke, ikke, ikke’ belangrijker dan de club. Hoe wil je dat spelers een betere mentaliteit laten zien op het veld als ze gevoed worden door egocentrisme van de ‘clubmensen’ om hen heen? ‘Verschrikkelijke ikke, ikke, ikke en Ajax kan stikke’ is helaas het nieuwe credo in de ArenA en op De Toekomst. Welke toekomst…?

Jacques Happe
Wilt u reageren? Mailt u mij dan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken." _mce_' + path + '\'' + prefix + ':' + addy32215 + '\'>'+addy_text32215+'<\/a>'; //--> .

Addthis

Commentaar formulier verbergen Commentaar formulier verbergen

Smileys

:confused: :cool: :cry: :laugh: :lol: :normal: :blush: :rolleyes: :sad: :shocked: :sick: :sleeping: :smile: :surprised: :tongue: :unsure: :whistle: :wink: 

  1000 tekens over

 
 

Aanvullende informatie