Ajax is een bananenrepubliek

Addthis
alt

Met stijgende verbazing heb ik de ontwikkelingen bij Ajax gevolgd. Johan Cruijff gooide afgelopen najaar weer eens de knuppel in het hoenderhok en na een fluwelen revolutie, waren bestuur en directie eindelijk eens bereid om te luisteren naar 'De Verlosser'. Maar of de manier waarop nu zoveel zoden aan de dijk zal zetten?

Johan Cruijff roept al jaren dat scouting en jeugdopleiding bij Ajax niet deugen. Nu zou je kunnen stellen dat de oud-speler wat te direct is, maar wat hij zegt heeft wel degelijk een enorme kern van waarheid. De jeugdopleiding van de Amsterdammers wordt al een aantal jaar niet gekozen tot de beste van Nederland en dat is een signaal van de KNVB, waar de club niets mee heeft gedaan. Ajax leidt nog altijd middenvelders op voor andere clubs, maar geen aanvallers – een goede spits is sinds Patrick Kluivert al niet meer voortgekomen uit de eigen kweek – en verdedigers (lees ook De beperking van de jeugdopleiding). En ondanks een rapport uit 2008 dat de naam draagt van de huidige voorzitter Coronel, waarin gesteld wordt dat Ajax alleen nog maar spelers voor de diepte moet scouten, hobbelt de scouting altijd en overal achteraan. Hans van der Zee, tot een paar weken geleden hoofd scouting, is nu betiteld tot zondebok en mocht onlangs zijn biezen pakken. Niet Van der Zee, die bij PSV grote talenten binnenhaalde, maar directeur Rik van den Boog blijkt verantwoordelijk voor alle aankopen. Slechts twee spelers van een heel batterij middelmatige voetballers hadden volgens het rapport Coronel de afgelopen jaren ook werkelijk aangetrokken mogen worden.

De namen van de hoofdrolspelers zijn gevallen: Johan Cruijff, Rik van den Boog en Uri Coronel. De laatste twee verklaarden zich afgelopen najaar niet gehouden aan de kritiek van Cruijff en zetten hem wederom op een zijspoor. Tenslotte was ‘De Verlosser’ in hun ogen maar een querulant die hen het werken bij Ajax onmogelijk wilde maken. Veel blabla, maar niet constructiefs, zo vonden Coronel en Van den Boog in koor. Ja, waar de eigen ego`s al niet goed voor zijn (lees ook Verschrikkelijke Ikke). Maar ondertussen werkte Johan rustig door aan zijn revolutie. Dit keer wilde hij wel dat het goed kwam. Toen zijn protegé Marco van Basten in 2008 de jeugdopleiding niet wilde hervormen, stopte Cruijff met adviseren. Dit keer had hij niemand binnen de vereniging die hem openlijk steunde, maar daar werd aan gewerkt. Via zijn huisorgaan De Telegraaf opende hij de aanval op het mismanagement van Coronel en Van den Boog.

Afgelopen december werden verschillende vertrouwelingen van Johan in de ledenraad gekozen. Doorgewinterde voetbaldieren als Dick Schoenaker, Peter Boeve, Dick de Groot, Barry Hulshoff, Keje Molenaar, Aron Winter en Ruud Haarms kwamen het hoogste cluborgaan versterken. Johan Cruijff gaf ondubbelzinnig een eerste invulling aan de fluwelen revolutie, zoals hij dat een aantal jaar geleden bij zijn andere lievelingsclub FC Barcelona ook al had gedaan. De Rood-Wite Olifant, zoals het ook wel genoemd wordt, dendert door. Niet door de porseleinkast, zoals het gezegde veronderstelt, maar heel beheerst en via de Koninklijke route. Er wordt zelfs naar Cruijff geluisterd en de club stelde afgelopen week zowaar drie adviescommissies in. Een voor de clubstructuur, één voor de noodzakelijke financiën en één voor het technische beleid. Het hoeft geen betoog, Cruijff heeft zitting genomen in die laatste adviesgroep.

Waarom vraag je je misschien af, staat als titel boven deze analyse ‘Ajax is een bananenrepubliek’? Wel nu, dat komt door de samenstelling van deze drie commissies. Het absurde is namelijk, dat de directie en het bestuur zitting nemen in deze adviesorganen. Ze worden dus geadviseerd op beleidsterreinen waar ze de afgelopen jaren zo openlijk een zooitje van hebben gemaakt. Tegelijkertijd mogen ze meebeslissen over de adviezen die gegeven worden. Dat is alsof je een hartoperatie ondergaat en een team van de beste hartchirurgen om je heen hebt staan: ‘zuster, scalpel!’ roep je, terwijl je onder verdoving geopereerd wordt! Mochten supporters al het idee hebben gekregen dat directie en bestuur werkelijk iets willen veranderen, dan is dat met hun deelname aan die adviescommissies wel op een zijspoor gezet. Je kunt moeilijk verwachten dat een ruggengraatloze directeur als Rik van den Boog - die de hoofdschuldige is van het financieel debacle bij The Entertainment Group en bij Ajax nog niets fatsoenlijks heeft bereikt - nu opeens zijn eigen beleid van de afgelopen jaren gaat bekritiseren. Diezelfde directeur, die een paar maanden gelden nog verklaarde nooit naar Cruijff te zullen luisteren. Diezelfde directeur zit nu naast hem. ‘Hallo Johan, wat fijn dat je er bent om me te helpen’… Als dat geen bananenrepubliek is, wat is Ajax dan wel?

Jacques Happe
Wilt u reageren? Doe dat dan via het contactformulier.

Addthis

Commentaar formulier verbergen Commentaar formulier verbergen

Smileys

:confused: :cool: :cry: :laugh: :lol: :normal: :blush: :rolleyes: :sad: :shocked: :sick: :sleeping: :smile: :surprised: :tongue: :unsure: :whistle: :wink: 

  1000 tekens over

 
 

Aanvullende informatie