Jong Ajax

[2009/2010] Muisstil in de kleedkamer [fotoverslag]

Addthis

Jong Ajax heeft de titel net verspeeld. In de kleedkamer is het stil, muisstil. De deur blijft lang dicht. Het 2-2 gelijkspel tegen Jong FC Twente was onnodig en onverwacht. De 1500 toeschouwers kwamen een dag na de deceptie in Nijmegen en Breda voor niks naar De Toekomst. Ajax verloor andermaal het kampioenschap van FC Twente. Pieter Huistra nam daardoor zonder prijs afscheid van Ajax.


(foto: BigT)

Door het gelijkspel van Jong Ajax werd Jong PSV de nieuwe landskampioen bij de beloftes. De Amsterdammers verzuimden maandagavond hun voorsprong te verzilveren en speelden gelijk tegen Jong FC Twente, dat een juniorenteam naar Sportpark De Toekomst leek te hebben gestuurd. A-spelers als Miralem Sulejmani en Ismaïl Aissati wisten onvoldoende potten te breken. Na een late voorsprong door Sulejmani werd de 1-0 in de daaropvolgende tegenaanval al teniet gedaan. De schutterende verdediging onder leiding van veteraan Rob Wielaert zorgde een paar minuten later zelfs voor een zeer onverdiende 1-2 achterstand. Pas na rust werd door Suk gelijk gemaakt, maar daarna lukte het de Ajacieden niet om de winnende treffer in de Tukkerse goal te krijgen. Coach Pieter Huistra wilde afscheid nemen van Ajax met de titel. “Het is zonde”, zegt de teleurgestelde oefenmeester, die over twee maanden bij FC Groningen aan de slag gaat als hoofdtrainer. “Na de pech aan het eind van de eerste helft, hebben we door de manier waarop we in de tweede helft de strijd aangegaan waren, geprobeerd om de wedstrijd om te draaien. Dat is bewonderenswaardig, vind ik. Je kunt niemand aanwijzen die niet zijn best heeft gedaan. Je maakt 2-2, probeert door te zetten, maar hadden de pech dat die derde er niet in ging. We winnen niet en dan verspeel je het kampioenschap.”


(foto: BigT)

Jong FC Twente leek niet naar Amsterdam gekomen voor een punt. De Tukkers leunde vanaf de eerste minuut op de verdediging en kwamen er maar sporadisch uit. Toch keek Jong Ajax bij rust tegen een 2-1 achterstand aan, na een 1-0 voorsprong. “We hadden de wedstrijd in handen. We scoorden op een goed moment, maar in dezelfde minuut eigenlijk was er even een verslapping en stond opeens de 1-1 op het scorebord. Toen was er even een tijdelijke nervositeit en dat leidde tot het tweede doelpunt. Het was eigenlijk niet eens een kans voor Twente, maar een verkeerde opbouw van ons. We schoven de bal zomaar in de voeten van de tegenstander, die vrij in kon schieten. Toen was het 2-1 en wisten we dat we vol aan de bak moesten.” Na rust speelde Jong Ajax één op één en creëerde veel kansen. “Maar we hadden niet het geluk om het af te maken.” In de laatste minuten van de wedstrijd grossierde Jong Ajax in kansen op de lat, in en uit de kluts. “Ik heb ze wel drie, vier keer geteld, maar ja, dat telt niet. De bal zat er niet in en dan is het enorm zuur. We kijken nu naar deze wedstrijd met een gevoel van teleurstelling. Maar tegelijkertijd, en dat heb ik ook de jongens gezegd in de kleedkamer, kijk ik naar dit seizoen op een hele positieve manier. Iedereen stond iedere training weer met een positieve instelling in het veld.”


(foto: BigT)

“Natuurlijk hadden we dit seizoen met veel wisselingen te maken. Met teleurstellingen. Zowel van jongens van Jong Ajax, die niet aan spelen toekwamen, als jongens die uit de A-selectie mee moesten doen. Dan toch… de manier waarop we met elkaar hebben kunnen werken, heb ik als zeer positief ervaren. Nu nog even niet, maar morgen is dat wel het gevoel wat zal overheersen.” Het was muisstil in de kleedkamer volgens Deniz Aslan, de rechtsachter die Jong Ajax aan het eind van dit seizoen gaat verlaten. “Het is echt balen. Je speelt 70 minuten van de wedstrijd goed, behalve de laatste 15, 20 minuten van de eerste helft. En toen kregen we meteen twee tegendoelpunten. Na de 2-2 zat echt alles tegen. Dat valt bijna niet te beschrijven. Het is echt balen. Eerste keer op de lat kan, maar daarna geloof Sulejmani en dan Aissati waarbij de bal net op iemand komt. En op het laatst met Wielaert die van twee meter tegen een speler schiet. Het zat ons vandaag gewoon niet mee.” De teleurstelling was af te lezen van de gezichten van de Ajacieden, ook van bestuurslid Cor van Eijden en voorzitter Uri Coronel. “Maar zondag was de teleurstelling groter”, vertelt voorzitter Uri Coronel highlow.nl. “Ze hadden het in eigen hand, maar dit van Jong Ajax is gewoon jammer!” Ook aanvoerder Nathaniel Will kwam teleurgesteld uit de kleedkamer. “Ja, dit is balen. Het had zo mooi kunnen zijn.”


(foto: BigT)

Pieter Huistra gaat niet meteen weg. Afscheid nemen hoeft nog niet. “Ik laat ze niet meteen achter. We hebben nog zo’n drie weken, waarin we trainen. Er zijn nog een paar toernooien en we laten deze jongens sowieso achter met een bewustzijn wat het inhoud om prof te zijn en om elke dag met een positief gevoel op het trainingsveld te staan. En hoe belangrijk het is om te willen slagen in het betaald voetbal. Daarbij moet ik ook Fred Grim enorme complimenten geven voor zijn inzet. Daarnaast ook de rest van mijn staf Pim van Dordt, Peter Hoogland, Dick Schoenaker, Niels Zwijnen, Fred Schrijvers en Lijsbeth van Kessel, die allemaal meer dan hun best gedaan hebben om het hele seizoen goed te laten verlopen.“ Nu gaat hij naar FC Groningen. “Ik ben bevoorrecht dat ik hier bij Ajax heb mogen werken. Heel veel trainers komen daar niet aan toe. FC Groningen is voor mij nu de volgende stap. Als ik daar met hetzelfde plezier kan werken als hier bij Ajax, dan zie ik het met vertrouwen tegemoet.”

BigT (fotografie) Jacques Happe (tekst), Marc Daemen (interviews)
Wilt u reageren? Mailt u ons dan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


(foto: BigT)

(foto: BigT)

(foto: BigT)

(foto: BigT)

(foto: BigT)

(foto: BigT)

(foto: BigT)

(foto: BigT)

(foto: BigT)

(foto: BigT)

(foto: BigT)

(foto: BigT)

(foto: BigT)

(foto: BigT)

(foto: BigT)

(foto: BigT)

(foto: BigT)
Addthis

Commentaar formulier verbergen Commentaar formulier verbergen

Smileys

:confused: :cool: :cry: :laugh: :lol: :normal: :blush: :rolleyes: :sad: :shocked: :sick: :sleeping: :smile: :surprised: :tongue: :unsure: :whistle: :wink: 

  1000 tekens over

 
 

Aanvullende informatie